Sisyphus machine

The Taaie Tiller is a Sisyphusmachine, named after Sisyphus, the Greek hero who manages to capture Thanatos, the Dead, and puts him in prison. No-one can die any longer. Dan grijpt Hades, de god van de Onderwereld in. Hij bevrijdt Thanatos en neemt Sisyphus gevangen. Die weet toch weer te ontsnappen en meldt zich niet terug in het Dodenrijk. Daarvoor wordt hij gestraft. Tot in lengte van dagen moet hij een rotsblok tegen een berghelling omhoog rollen. Telkens als hij bijna boven is ontglipt het hem, het blok rolt naar beneden en hij moet opnieuw beginnen.

Wij hebben Sisyphus leren zien als de verpersoonlijking van de vergeefsheid waarmee hij is gestraft. Met deze machine wordt hij gee╠łerd als een onversaagde optimist die van geen opgeven weet. Natuurkrachten zijn tot een dramatisch bewegen bedwongen. Ieder mens, van kind tot grijsaard, heeft er plezier in iets in het water te zien plonzen. Met deze machine is het opheffen van het rotsblok, gevolgd door de val, niet langer een schouwspel van straf en nederlaag. De wind, het water, het rotsblok en de zwaartekracht, alles heeft zich verenigd om de vrolijke triomf van de grote plons tot stand te brengen.

Copper Cobra - V. van der Wijk (2002)
 
Sisyphus - Titian (1549)

The Taaie Tiller is supported by:

About


The Taaie Tiller is a moving sculpture (kinetic art) driven by windpower and waterpower - go-getter that doesn't know of stopping - drama and delight - swelling excitement and smashing sensation - center of attention

 

Copyright


2020 © All material on this website is Copyright protected. All rights reserved. Taaie Tiller is a registered trademark.

 

Author


Volkert van der Wijk