RSS-Feed

Blog - news and development

Taaie Tiller opened!

2017-05-16

De Taaie Tiller is geopend! Met een spectaculaire openingsplons vlak na negen uur op dinsdagavond 9 Mei 2017 is de Taaie Tiller begonnen aan zijn eindeloze opdracht om telkens weer de last van 300 kg uit het water op te tillen en van 3 meter hoogte te laten plonzen. Dit om u, de kijker, aan te moedigen de moed nooit op te geven.

Voor de opening heeft de Universiteit Twente een mooi filmpje van de Taaie Tiller gemaakt die de tilbewegingen goed laat zien:

Het filmpje was ook te zien in de online publicatie over de Taaie Tiller in het NRC Handelsblad op dinsdag 9 Mei 2017: Taaie Tiller NRC 9 Mei 2017. Dit artikel is de dag er na ook verschenen in de gedrukte versie van het NRC.

De openingsavond op 9 Mei begon met een Studium Generale lezing over het verhaal, de achtergrond en de ontwikkeling van de Taaie Tiller door Volkert van der Wijk.

Vervolgens gaf Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe) een feestelijke toespraak...

... en drukte om precies 20:25 uur op de grote rode knop waarmee de Taaie Tiller in beweging werd gezet. 

Vanaf 20:30 uur volgde het aanschouwen van het tilproces buiten bij de vijver waarbij de spanning alsmaar toenam totdat de bevrijdende plons vlak na 21:00 uur een vrolijke triomf bij het publiek teweegbracht.  

Nu deze 'kleine' versie van de Taaie Tiller gereed is, gaan we verder met de grote Taaie Tiller die in de Maas in Rotterdam moet komen. Uiteraard zal de voortgang hiervan te volgen zijn op deze Taaie Tiller website. Voor nu sluiten we deze blog. We wensen u ontzettend veel kijkplezier op de campus van de Universiteit Twente waar de Taaie Tiller dagelijks in werking te zien is (zie de tijden elders op de website).

Ontzettend veel dank gaat uit naar de sponsoren, de Universiteit Twente, en de vele personen en studenten die door hun hulp en ondersteuning de realisatie van de Taaie Tiller hebben mogelijk gemaakt. Het was een fantastische samenwerking! 

 

Taaie Tiller is back in the water

2017-04-24

The Taaie Tiller is back in the water. Na een ware race tegen de klok is de Taaie Tiller vorige week in 4 dagen en nachten tijd opnieuw in elkaar gezet en in het water op de Universiteit Twente geplaatst. Zodra ook alle waterpompen en de elektrische installatie zijn ingebouwd kan de machine weer in beweging worden gezet. De opening van de Taaie Tiller is op dinsdag 9 Mei a.s., see the programme. U bent van harte welkom en uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

De Taaie Tiller is nu voor het eerst te zien in z'n uiteindelijke uitstraling, in kleur en met zonnepanelen. 

Op de dinsdag na Pasen kwam de Taaie Tiller per vrachtwagen aan bij de vijver van de Universiteit Twente.

Daar konden we na 4 dagen non-stop doorwerken de hijsdelen en de grijper op vrijdag afmonteren op het ponton.

Door de fantastische hulp van studenten van o.a. de Werkgroep Ontwikkelingstechnieken (WOT) hebben we het op tijd af kunnen krijgen...

...zodat op vrijdagmiddag de Taaie Tiller uiteindelijk in het water kon worden gehesen en op z'n plek kon worden vastgelegd.

 

Taaie Tiller coloured

2017-03-27 V. van der Wijk

De Taaie Tiller heeft de winter doorgebracht in de verfspuiterij van Allround Almelo (sponsor van het straal- en spuitwerk) en heeft daar prachtige kleuren gekregen met de verf gesponsord door Colours & Coatings. De hijsdelen zijn geel geworden, de grijper en de waterbakken rood, de pilaren en zuilen grijswit en het ponton is zwart. 

Alle onderdelen waren, na te zijn schoongestraald, gesorteerd op kleur in de spuitcabines opgehangen. Eerst de gele delen...

... vervolgens de zwarte delen, de witte delen...

... en de rode delen. Bij elkaar is er zo'n 200 kg aan verf gebruikt.

Na Pasen gaan we de Taaie Tiller weer in elkaar zetten en terug in het water van de Universiteit Twente plaatsen. Dan is het kunstwerk helemaal af. Dinsdag 9 Mei 2017 is de grote dag, dan zal de Taaie Tiller officieel geopend worden. Houd hiervoor de website/follow us in de gaten voor meer informatie. U bent alvast van harte uitgenodigd te komen kijken!

 

Taaie Tiller plonst prachtig!

2016-11-09 Volkert

De Taaie Tiller plonst! En hoe! Op dinsdag 8 November 2016 om 11:30 uur maakte ze haar eerste plons in het water van de vijver van de Universiteit Twente:

We zijn de Taaie Tiller nu uitgebreid aan het testen. Tot dusver werkt alles mooi zoals verwacht, beter zelfs. Gedurende de komende paar weken zal de Taaie Tiller regelmatig actief zijn en plonzen. Daarna wordt de installatie weer uitelkaar gehaald om naar de verfspuiterij van Allround Almelo te gaan voor de verfkleuren. De locatie in het centrum van de campus is zeven dagen per week voor het publiek toegankelijk, dus kom het zien!

Op 3 November hebben we de Taaie Tiller van de werkplaats naar de vijver getransporteerd en erin gehesen. Op deze herfstfoto staat de Taaie Tiller er klaar voor.

Hier worden de hijsbanden in de vier hoeken vastgezet.

Vervolgens werd de 4500 kg wegende constructie hoog over de bomen gehesen.

Op een platte wagen is de Taaie Tiller naar de vijver gereden...

... en er daar ingetild.

Daarna hebben we het naar de juiste plek gedreven waar het tijdelijk aan gele buizen vastligt.

De zonnepanelen ontbreken nog. Nu de Taaie Tiller in het water ligt kunnen we goed zien hoe deze het mooist op de vier hoogste punten gemonteerd kunnen worden.

 

Finishing with electricity and water pipes also done

2016-10-23 Volkert

De afgelopen maanden zijn we druk geweest met veel onzichtbaar werk. Onder andere met het uitwerken van de electronica en de besturing en het (zo onzichtbaar mogelijk) aanleggen van de electrakabels en waterleidingen door het staalwerk heen. Er moest hiervoor veel worden uitgevonden en getest en slimme oplossingen worden bedacht. Nu dit allemaal achter de rug is... is de Taaie Tiller bijna klaar om te water te worden gelaten! In het water zullen dan de laatste tests worden uitgevoerd om te zien of alles naar behoren functioneerd.  

De onderstaande foto toont de Taaie Tiller met vier hoge zuilen in de hoeken. Aan deze zuilen komen de zonnepanelen te hangen, drie kleine panelen per zuil. De zuilen fungeren als een theatrale omlijsting van het werk.

Iedere zuil is opgebouwd uit buizen met gesloten uiteinden ...

... waarvan er telkens 5 in een rozetvorm aan elkaar zijn vastgezet. 

Om het water uit de bewegende waterbakken te lossen heeft iedere waterbak een roestvast stalen buis met 360 gaatjes gekregen waardoor het water als een brede waterval of watergordijn naar beneden valt.

Alle 360 gaatjes per buis moesten precies worden geboord. Samen met de vele gaatjes die in de proefbuizen zijn geboord voor het uitproberen en testen hebben we in totaal ruim 1500 gaatjes moeten boren.

Voor de bevestiging van de buizen aan de waterbak hebben we roestvast stalen hoekstukken gemaakt. Met grote boren hebben we die uitgehold en door er draad aan te snijden kunnen ze met moeren worden vastgeschroefd. 

Hieronder zie je mij de gaten in een waterbak boren om een buis te monteren. 

Deze waterbakken worden gevuld door water op te pompen uit de vijver waar de Taaie Tiller in komt te drijven en via buizen door de hoofdpilaren omhoog te brengen. Hieronder is het uiteinde van zo'n waterbuis te zien die boven uit een hoofdpilaar komt. Uit het rechthoekige blokje met gat komt de elektra kabel die door een buis naar beneden het ponton in gaat.

Aan het uiteinde van de waterbuis zit een slang die met een bocht op een buis van het bewegende hijsdeel zit aangesloten. Via die buis loopt het water de waterbakken in.

Om de bewegingen van de hijsdelen te meten is er op het uiteinde van beide hoofdassen een potmeter gemonteerd die voor iedere stand een verschillend signaal geeft. Met deze signalen kan de beweging van de Taaie Tiller worden gestuurd.  

Ook wordt de waterhoogte in iedere waterbak gemeten met vlotterschakelaars. Hieronder zijn deze waterhoogte sensoren te zien die we hebben gemaakt door 6 vlotters vast te zetten in een transparante buis. De buis wordt rechtop in de waterbak gemonteerd. Zodra het water de hoogte van een bepaalde vlotter bereikt, schakelt deze vlotter en geeft het een signaal aan de besturing. 

Taaie Tiller moves!

2016-05-28 V. van der Wijk

The Taaie Tiller mechanism is completely finished and it moves wonderfully! When the lower lifting part was ready, we assembled it at the pontoon together with the higher lifting part, the grasper, and the half-round water containers.

The first tests have been very successful. The mechanism shows to be very steady and it moves fluently.

It grasps the load and lets it fall precisely as calculated. Below you see an animation of the very first test with a lightweight test load of car tires.

This photo shows the lower lifting part with water container after it was just placed onto the pillars of the pontoon.

Here the grasper was fit to the higher lifting part ...

... and subsequently also the higher lifting part could be placed onto the pillars of the pontoon.

Then the grasper was moved into the pontoon ...

... and was joined to both lifting parts. This photo shows the Taaie Tiller in the lowest pose.

The grasper moves up when the half-round water containers are filled with water.

This is the highest pose of the mechanism.

In the highest pose the grasper turns around and starts moving down in 'grasp-position' when the water is pumped out of the containers.

Assembly lower crane

2016-04-28 Volkert

Het lage hijsdeel van de Taaie Tiller zit al bijna in elkaar. Eerst zijn de tilarmen afgelast. Om in alle hoekjes en gaatjes te komen om alle buizen waterdicht te krijgen was een tijdrovend gepuzzel. 

Voor de samenstelling van het lage hijsdeel zijn de tilarmen op zo'n 120 cm van elkaar vastgezet met een vakwerk overdwars. Hierbij was het lastig om de tilarmen parallel te houden tijdens het lassen.

Vervolgens zijn de hoofdassen gemonteerd en precies uitgelijnd. Dit zijn de draaipunten op de pilaren van het ponton.

Ook de lagerbussen in de uiteinden van de tilarmen zijn precies uitgelijnd en vastgezet, parallel met de hoofdas. Dit is het draaipunt met de grijptanden.

Aan de achterkant van het lage hijsdeel zijn de gebogen vakwerken gemonteerd die de waterbak moeten dragen. De lagerbussen zijn ook hier uitgelijnd en vastgezet, parallel met de hoofdas. Ook de verstevigingen van de uiteinden van de hoofdas zijn vastgezet. 

Nog even en het lage hijsdeel is helemaal af. Dan zijn alle bewegende delen van de Taaie Tiller af en kan het gehele Taaie Tiller mechanisme in elkaar worden gezet! We kijken er naar uit!

Tilarmen laag hijsdeel

2016-03-28 V. van der Wijk

De constructie van het tweede - lagere - hijsdeel van de Taaie Tiller vordert goed. Alle losse onderdelen zijn inmiddels klaar om samengesteld te worden zoals het hoge hijsdeel dat al af is.

Het blijft mooi werk om prachtig passende doorsnedes te maken zodat ronde buizen onder een hoek in elkaar overlopen. Inmiddels kan ik ze dromen.

Op deze foto zijn alle buis-hoekverbindingen voor de tilarmen van het lage hijsdeel klaar. Met behulp van lasergesneden driehoekige plaatjes is het eenvoudig om de buizen onder de juiste hoek met elkaar te verbinden.

Vervolgens zijn de buisdelen samengesteld tot de vorm van de tilarm. Daarbij was het belangrijk om de buizen recht en uitgelijnd verbonden te krijgen.

De vorm of contour van de lage tilarmen zijn hier juist af met de montageplaten aan de rechterkant.

Daarna moesten alle dwarsbuisjes op maat en passend gemaakt worden. Deze zorgen er voor dat de tilarm één sterke constructie wordt die veel kracht aankan. 

Na vele uren arbeid en gepuzzel zitten alle dwarsbuisjes eindelijk op hun plaats. De tilarmen moeten nu nog afgelast worden. 

Countermass arms lower lifting part

2016-02-18 V. van der Wijk

Nadat het eerste hijsdeel is afgekomen (zie vorig stukje) zijn we nu druk bezig met het tweede, lagere hijsdeel. De onderstaande foto's laten de productie zien van de gebogen tilarmen die de watertank van dit hijsdeel moeten dragen.  

Eerst zijn de gewalste ronde buizen op juiste afstand van elkaar vastgezet.

Vervolgens zijn de uiteinden op maat afgezaagd.

Daarna zijn de diagonale buizen passend gezaagd en geslepen en in de constructie vastgezet.

De eerste vakwerkconstructie zit hier net in elkaar...

... en hier zijn beide tilarmen helemaal gemonteerd en klaar om afgelast te worden.

First lifting part finished!

2015-12-24

Het eerste hijsdeel is af! Enkele dagen geleden hebben we het hijsdeel samen met een ballasttank op de steunpilaren van het ponton gemonteerd en de bewegingen getest. In dit filmpje is te zien hoe het allemaal beweegt:

Aan de as aan het uiteinde van het hijsdeel komt de grijper die de last uit het water tilt. De onderstaande foto's laten drie verschillende posities van het hijsdeel zien. In de eerste foto is het uiteinde helemaal naar beneden. Dat is de stand waarbij de last onderwater wordt opgepakt:

De tweede foto laat een positie zien halverwege het optillen van de last:

en de derde foto toont de hoogste stand van het hijsdeel, nadat de last door de grijper is losgelaten:

De laatste foto is uit de werkplaats waarop te zien is hoe de assen van het hijsdeel worden uitgelijnd.

Higher lifting construction assembled

2015-10-22 Volkert

After many hours of dedicated work the trusses of the higher lifting contruction are finally finished. In the first picture it is shown that all diagonal pipes are made in shape and placed into the beam. Because of all non-straight parts this has been a challenging precise job!

Op de tweede foto zijn de tilarmen helemaal afgelast tot één sterke constructie. Ze zijn prachtig mooi op maat geworden.

Deze tilarmen zijn vervolgens aan elkaar vastgezet met een vakwerkconstructie over dwars van zo'n 160 cm. Het was een uitdaging om de tilarmen hierbij mooi parallel en haaks te krijgen.

Vervolgens zijn de gekromde delen - waar de waterbakken aan komen te hangen - aan de tilarmen bevestigd. Deze zitten er nu ook stevig aan vast.

Als laatste moeten de assen er nog ingezet en uitgelijnd worden en moeten de torens er nog op worden bevestigd. In de onderstaande twee foto's is alvast de volledige samenstelling van het hoge hijsdeel te zien.

De torens zijn nu ook afgewerkt met alle dwarsbuisjes er in.

Vordering tilarmen

2015-09-27 V. van der Wijk

De tilarmen van het hoge hijsdeel van de Taaie Tiller zitten nu bijna helemaal in elkaar. In de eerste foto zijn de onderste horizontale buizen vastgezet waardoor de volledige contouren van de tilarm zichtbaar zijn.

Aan het uiteinde van de tilarm is een montageplaat bevestigd en aan de bovenkant is een overgang gemaakt van twee parallelle buizen naar één schuinlopende buis.

 

Daarna zijn de diagonale dwarsbuizen op maat gemaakt, schuin uitgehold en in de tilarmen vastgezet. De tilarmen worden zo sterke vakwerkconstructies.

Aan de montageplaten van de tilarmen komen de ronde vakwerkconstructies voor de ophanging van de watercontainer. In de eerste foto worden de gebogen buizen in een vlak vierkant vakwerk vastgezet.   

De twee delen zijn daarna gelijktijdig op maat gemaakt zodat ze exact hetzelfde zijn.

Hierna zijn de diagonale dwarsbuizen passend gemaakt en in de constructie vastgezet.

De twee delen zitten nu helemaal in elkaar en staan klaar om afgelast te worden.

 

Tilarmen

2015-09-04 V. van der Wijk

De armen waarmee de grijper van de Taaie Tiller wordt bewogen blijken ingewikkelder dan gedacht. Hoe krijg je van ronde buizen die onder allerlei verschillende hoeken staan een mooie rechte vakwerk constructie? Na veel puzzelen is dat uiteindelijk erg goed gelukt. Met behulp van hoekplaatjes - die later weer weg worden gehaald - kunnen de buizen (diameter 57 mm)  eenvoudig onder de juiste hoek aan elkaar worden gezet.  

Een perfect vlakke tafel zorgt er voor dat de buizen mooi vlak aan elkaar komen en niet t.o.v. elkaar verdraaid. 

Ovale uitsparingen zijn nodig om de juiste breedte (150 mm) van de tilarm te krijgen. Daarnaast kunnen de buizen hiermee sterk aan elkaar worden gelast.

Zodoende zijn van twee tilarmen de 'koppen' in elkaar gezet. Nu de moeilijkste delen in elkaar zitten is het afwerken van de tilarmen eenvoudig geworden.   

Intussen is de vangconstructie die de vallende last onder water opvangt ook volledig afgewerkt en afgelast. Het geheel weegt zo'n 200 kg.

Rolled pipes and trusses

2015-08-21 V. van der Wijk

We have made a good progress in the production of the Taaie Tiller. The catching construction has been placed and fitted in the centre of the pontoon. This part, which will be under water, is made to catch the Load after it has splashed into the water.

In the meantime the pipes for the extremities of the lifting arms - where the water containers will be attached - have been rolled to obtain their nice curved shapes. Next step is to make of them firm trusses.

The first trusses of the lifting arms have been made. Therefore the pipes in the longitudinal direction are connected together with diagonal pipes in between. The short truss in the first photo will be connecting the two lifting arms of the lower side broadwise, while the long truss in the second photo will be connecting the two lifting arms of the higher side broadwise.

Hijsdelen en vangconstructie

2015-08-08 V. van der Wijk

Met de hijsdelen van de Taaie Tiller is een goede start gemaakt. De hijsdelen zijn de gele armen uit de foto impressie die de grijper in het midden optillen. Deze bestaan uit een heleboel buizen die in een sterke en open vorm (truss) aan elkaar zitten gelast. In de eerste foto is het maakproces van de rechtopstaande kabeltorens van de hijsdelen te zien. 

De langsbuizen van de hijsdelen zijn inmiddels in de juiste vorm gebracht door de uiteinden schuin af te zagen en uit te hollen. Deze typische vorm waarbij de twee delen aan de uiteinden van de hijsdelen onder een hoek staan zorgt voor een mooi lijnenspel wanneer het Taaie Tiller mechanisme in beweging is.

De vangconstructie die de Last onder water op vangt is ook in productie. Hier zijn twee vangtanden te zien die gemaakt zijn van twee stalen balken met een I-profiel van 120 mm hoog die onder een hoek van 120 graden aan elkaar zijn vastgelast.

De vangconstructie bestaat uit vier vangtanden die op een afstand van 310 mm van elkaar zijn vastgezet door de uiteinden aan grote hoekprofielen te lassen. In de foto ligt de vangconstructie op haar kop.

In de werkplaats zijn er verschillende studenten die meehelpen. Die vormen samen het zogenoemde 'Taaie Tiller team'. Het team van vrijdag bestond uit v.l.n.r. Dirk, Volkert, Luc en Hessel.

 

The Load and the bearing clamps

2015-07-26 V. van der Wijk

De vakantie is voorbij, we zijn weer druk met de bouw van de Taaie Tiller. De Last is inmiddels ook binnengekomen, zie foto. Deze bestaat uit een stalen buis van 133 kg met daaromheen een 7 cm laag van 117 kg rubber. Afmetingen: 1 m lang en buitendiameter van 49 cm.

De Last is gemaakt door Seine Metaalbewerking Kampen die de stalen buis heeft voorbereid en door Carlisle/Hertalan uit Kampen die het rubber heeft aangebracht door dunne laagjes rubber om de buis te rollen en deze in een oven tot één geheel te bakken.

In deze foto zijn de lagerklemmen te zien die door de CNC freesmachine op de Universiteit Twente zijn bewerkt. Ze moeten nog in tweeën worden gezaagd.

Pontoon ready for upbuilding

2015-05-18

Today the Taaie Tiller pontoon and the water tanks arrived at the workshop at the campus of the University of Twente. In the photo below the pontoon is shown with the four pillars already placed on top, which will support the lifting mechanism.

With a 45 tons telescope crane first the pontoon sections were lifted from the truck.

Then the pontoon was assembled on a flat part of the street...

... and subsequently the complete pontoon (2190 kg) was lifted across the trees and placed on the terrain of the workshop.

Pillars finished, wooden skeleton in ashes

2015-05-14

These are the four pillars with the main bearings on top which will support the moving Taaie Tiller mechanism. They now are completely finished and are shown as they will be mounted on the pontoon later on.

The two watertanks are being welded and then are finished too. Each watertank can hold about 1200 liters of water and acts as a balance mass which has the Taaie Tiller move when it is being filled.

We have said goodbye to the wooden Taaie Tiller skeleton in an appropriate way. This spot is now being prepared for the arrival of the pontoon on to which the Taaie Tiller then can be further constructed.

Pontoon and watertanks almost finished

2015-05-07 V. van der Wijk

Today the complete pontoon has been assembled for the very first time. The two large parts on each side are mounted together with the four beams in the middle by bolts. To finish, only the mounting plates for the pillars still have to be placed on top. The pontoon is 7 meter long and 4.3 meter wide and the highest parts are 0.85 meter high.

The two half-round watertanks which will act as counter-masses driving the Taaie Tiller motion now are also being produced. The sides have been laser cutted from 3 mm steel plate and the round surfaces (on the left in the back of the photo) have been made by rolling 2 mm steel plate.

(Photos by Gert-Jan Lekkerkerker)

Pontoon, pump, and pillars

2015-04-30 V. van der Wijk

The pontoon is developing quickly and starts looking impressive. In the photo one half of the pontoon has just been assembled and is being finished (4.3 meter wide, 2.7 meter long). Onto the two higher parts - the high floaters - the pillars (see third photo) will be placed which have to support the moving construction of the Taaie Tiller. On top the manholes are visible through which the inner spaces can be accessed, for instance to place ballast.  

We've also tested the water pumps that have to fill the water tanks by squirting water through the air. They work fine and reach sufficiently high (as shown by Menno-Jan). When filled, the weight of the two water tanks drives the Taaie Tiller and makes it move. The pumps need 24 Volt and will get their energy from the 24 Volt solar panels that will be installed.

The pillars are being constructed right now too. Below a 1.6 meter high pillar is shown made of two 12 mm thick mounting plates and four 3 inch (diameter 88.9 mm) pipes under an angle. It turned out to be rather challenging to have the two mounting plates be perfectly parallel and at the right distances.   

Grasper finished

2015-04-22 V. van der Wijk

The grasper of the Taaie Tiller now has been completely finished. The five grasping teeth are mounted nicely and strongly on the axles and all details are done. Altogether it has been quite a challenging and precise work, which made it take longer than expected to produce. However I am very satisfied about how well the grasper has become!

In this video for the first time the motion of the grasper is shown. The slider bearings are well located with sufficient clearance but steady to the sides. 

In the meantime another delivery of parts arrived, steel plates which by lasercutting have the right shape and holes. The plates at the right are the 12 mm thick mounting plates of the main pillars on the pontoon deck. The other parts are for the main bearings and for the lifting parts with which we now proceed.

Pontoon in production

2015-04-10 V. van der Wijk

The pontoon onto which the Taaie Tiller is placed and with which it will float in the water is currently being built at the steel construction manufacturer Lekkerkerker in Benschop (NL). And that is proceeding rapidly now. All steel plate parts have been gathered as a big puzzle and are being assembled and welded. In the first picture low floaters are shown from the middle of the pontoon, connecting the four high floaters together along the width (see the: design). Dimensions: 2.3 meter long, 0.5 meter wide and, 0.35 meter high.

These are the lower parts of the four high floaters, 2.7 meter long, 1,0 meter wide, and 0,35 meter high:

At the inside the stiffeners are already placed:

And here the connecting beams are shown with which the four high floaters are connected along the length, dimensions: 1.6 meter long, 0.2 meter wide, and 0,35 meter high with holes for 16 mm bolted joints:

Fixing grasping teeth on axles

2015-03-30 V. van der Wijk

The grasping teeth of the Taaie Tiller now have been finished and fixed on the axles. It was rather challenging to mount the teeth perfectly straight at the right distances with the axles parallel. Since it altogether weights about 230 kg, it is not any longer easy to move it by hand. A block and tackle is needed. Also it was of utmost importance to not make any mistakes. Already a small mistake may have led to an enormous effort for correcting. The result however has become very good:

Location

2015-03-23 V. van der Wijk

Today we marked the location in the water where the Taaie Tiller will be placed. This is in the heart of the campus of the University of Twente, visible from the main entrance. At the photo a rectangle is shown of 7 meter by 4.3 meter with yellow poles in the corners. Those are the dimensions of the pontoon onto which the Taaie Tiller is installed.

The guys of Krinkels enjoyed their time on the water and stroke the poles down the mud.

Grasper Mechanism

2015-03-10 V. van der Wijk

The graspers of the Taaie Tiller are about ready to be finished. For the first time we have assembled the complete grasper mechanism that will lift the 300 kg load from the water and up to 3 meter above the water. My first impression: It looks steady and very nice!

In this picture the separate graspers are shown before they were assembled:

and below a photo of the mounting of a plate on the side of a grasper:

In the meantime the design of the pontoon, the boat onto which the Taaie Tiller will be placed to float on the water, is finished. After many days of drawing and calculating it is now in production at a metal construction factory. I hope to show pictures of this soon as well.

Inner sides

2015-02-26 V. van der Wijk

All the metal plates along the inside edge of the Taaie Tiller graspers are now made and mounted. This was done by first rolling the straight plates of metal into the right curvature. Rolling is very elegant work. By having the metal plates pass in between the three pinching wheels wonderful shapes are obtained within minutes:

The insides were mounted step by step along the inner contour of the graspers by unrolling them a little and welding the parts together:

As a result, now all insides and outsides have been completed:

Coiling caterpillars

2015-02-20 V. van der Wijk

The Taaie Tiller graspers all have got an outside by rolling them step by step:

Think of caterpillars and you can see them coiling themselves. The original inspiration of this curved shape of the grasper comes from the spiral shape one can find in e.g. shells, the logarithmic spiral. Such a shape is obtained by drawing a circle which becomes larger continuously. The shape matches the shape of a curved tail of a cooked lobster beautifully. Nice to explore! With the long extending pieces of steel still attached they also remind a bit to shrimps:

The bending was delightful handwork:

Work in series

2015-02-18 V. van der Wijk

Yesterday we were not able to work since the night before a Taaie Tiller grasper that was standing straight up fell down by which it slashed a knob off the welding machine. First that needed reparation. After we directly started to work in series, four graspers in a row:

For a strong weld attachment (by which two steel parts are rigidly connected by melting the material at the location of attachment) the edges first have to be beveled and cleaned.

Curved flanges

2015-02-16 V. van der Wijk

Today we have been working on bending and mounting the outside and inside (the 'flanges') of the Taaie Tiller grasper. This gives the grasper strength for which later it can lift the load of 300 kg. For the flanges we use steel plate of 100 mm wide and 5 mm thick. Along the outside bending is easy, however along the inside it showed rather challenging. 

Also a bearing housing was made, the photo below shows it mounted in the lathe machine in which it is turning and on the inside steel is cut off when the sharp point touches the steel. In this housing nylon bearing elements are placed through which the axles of the rotations of the Taaie Tiller mechanism will rotate. The inner diameter is made on 68 mm.

Steel for graspers arrived

2015-02-11 V. van der Wijk

Today the steel of the graspers of the Taaie Tiller arrived, see photo. These are lasercutted from 4 mm  thick steelplate. The width of the shape is 135 mm, the holes indicate the locations of the axles of the rotations. To have this shape finally in real in the hands is a wonderful experience which is not comparable with the experience you have from paper or from a computer screen. I am very satisfied with the shape!

Snow

2015-01-24 V. van der Wijk

Snow gives the world another look: a landscape picture of the Taaie Tiller skeleton in the fresh snow of today:

SAIA and Honeywell new sponsors

2015-01-22 V. van der Wijk

SAIA Burgess Controls and Honeywell are the two newest sponsors of the Taaie Tiller. We are very proud of that! Together with Ternet they will supply the complete controlsystem, such as the PLC and sensors. This controlsystem is needed to have the Taaie Tiller operate safely and to monitor its functioning.

Design of graspers ready

2015-01-12 V. van der Wijk

A good start of the new year: the design of the graspers is ready and the materials are being ordered! We can hardly wait for receiving them and start building the first parts of the Taaie Tiller.

In the previous weeks we have done many calculations, simulations, and designing. The curved shape of the graspers has been perfectionized, the strength of the design has been calculated, and the bearings in the rotational parts have been worked out in detail. For the size: the axles are at 83 cm of one another and the height of the graspers is about 138 cm. 

 

Crowd Sourced Innovation

2014-12-17 V. van der Wijk

From today onwards the Taaie Tiller is on the Crowd Sourced Innovation platform. Until january 28th it is possible for everyone, also for you, to submit ideas on how to precisely catch the falling load of 32.000 kg (300 kg for the Campus-version). There are even nice prices to win!

Crowd Sourced Innovation - Taaie Tiller

The Crowd Sourced Innovation platform is an initiative of TT-Engineering, a partner and sponsor of the Taaie Tiller. It is based on the idea that by helping each other solving technical issues, you can reinforce one another's innovation. This is for enhancing the cooperation among companies as well as for cooperation with anyone that is interested.

 

Lasercutting and 3D printing

2014-12-03 V. van der Wijk

The Taaie Tiller model we produce by lasercutting the parts out of 3 mm birchwood triplex. The photo below shows a snapshot of the lasercutting process with a Trotec Speedy 300 lasercutter. The video below shows the lasercutting process for a little while.

We also have 3D-printed a model. After the long printing time, significant postprocessing by hand was needed to have the parts fit while the result finally wasn't worth the effort.   

 

Wooden skeleton

2014-11-22 V. van der Wijk

In August 2014 we have built a wooden skeleton of the Taaie Tiller for the University of Twente campus. This gives a good impression of the size of the work that we will make of steel. It is about 7 meter long, 4 meter wide, and lifts the mass of 300 kg about 3 meter above the water. For the model in the pictures this means that the grasper reaches up to 5 meter above the ground.

The skeleton is made of 220 meter wood, 600 wood screws, 12 meter steel pipe, 18 meter white rope, and 1 flagon wood glue. Pipe-isolation material is used as spacers on the axes and metal netting for the shape of the load.

 

New website of the Taaie Tiller!!!

2014-11-11 V. van der Wijk

The new Taaie Tiller website is online from today onwards! A fresh view on the development of the Taaie Tiller. With this blog we will keep you updated about the progress of the project.

In the past weeks we've been busy with the development of this website and the articles in the Webshop. For instance we have made a wonderful movable model of the Taaie Tiller, shown in this video:

At the moment we are involved with the preparations of building the scaled version of the Taaie Tiller (7 meter long, 4 meter wide, lifting 300 kg 3 meter above the water), the technical design and the calculations.

Now it is also possible to help us with the development of the Taaie Tiller. Here you can see how you can support us. In the white banner underneath each page the sponsors of the Taaie Tiller are shown.

The Taaie Tiller website has been made by Patrick Snels (snels-design.com). Patrick, thanks a lot!

The Taaie Tiller is supported by:

About


The Taaie Tiller is a moving sculpture (kinetic art) driven by windpower and waterpower - go-getter that doesn't know of stopping - drama and delight - swelling excitement and smashing sensation - center of attention

 

Copyright


2020 © All material on this website is Copyright protected. All rights reserved. Taaie Tiller is a registered trademark.

 

Author


Volkert van der Wijk